Kookworkshop brengt culturen bij elkaar

15 juli 2016 < Bekijk alle blogs

Kookstudio Let’s Cook in Budel organiseert op dinsdag 26 juli 2016 in samenwerking met het COA Budel een kookworkshop voor bewoners van het asielzoekerscentrum én inwoners van Cranendonck en omstreken. “De insteek is om deze twee werelden samen te brengen,” vertelt initiatiefnemer en eigenaar van de kookstudio, Pieter Hermus. “Bovendien is het de ideale kans om alle deelnemers kennis te laten maken met culinaire lekkernijen uit zowel de Westerse als de Oosterse keuken.”

Door Jana Poukens 

 “Het viel me op dat er weinig binding was tussen de asielzoekers en de inwoners van Cranendonck,” vertelt Pieter, die ook bekend is van zijn driewekelijkse column in HAC Weekblad. “En daar wou ik iets doen. Ik heb daarom contact opgenomen met o.a. het azc in Budel en zij waren meteen enthousiast!” Kiki Meekels en Rico Snijkers, programmabegeleiders bij het azc, bevestigen dit. “Wij zijn altijd op zoek naar manieren om de integratie van onze bewoners te bevorderen en deze samenwerking met Let’s Cook lijkt ons een positief initiatief,” vertellen ze. “Koken brengt niet enkel mensen samen, maar ook verschillende culturen. En dat juichen we natuurlijk toe!”

 Wat is precies de bedoeling? Wel, op dinsdag 26 juli worden 10 bewoners van het azc ontvangen bij Kookstudio Let’s Cook alsook 10 inwoners van Cranendonck en omstreken. Zij zullen per twee aan de slag gaan in de keuken. Ieder groepje maakt een oosters, uit bijvoorbeeld de Syrische, Afghaanse of Irakese keuken, en een westers tapas hapje. 

 Tijdens het koken kunnen de deelnemers elkaar beter leren kennen en natuurlijk meteen iets oppikken over de culinaire wereld van de ander. Er worden zowel tapas, oftewel meze, klaargemaakt maar ook tal van desserts. Daarna neemt iedereen plaats aan de grote, feestelijk gedekte tafel en wordt er samen gegeten. “Dit is natuurlijk een ideale manier om twee culturen bij elkaar te brengen. Bovendien laten we op deze manier niet enkel onze gastvrijheid zien aan de asielzoekers maar kunnen we tegelijkertijd ook onze eigen cultuur en kennis verrijken,” gaat Pieter verder.

 Ook Kiki en Rico kijken uit naar de activiteit. “De bewoners van het azc die nog niet in het bezit zijn van een verblijfsstatus zijn niet in de mogelijkheid om zelf te koken binnen het centrum en krijgen enkel typische westerse gerechten aangeboden. Zij missen natuurlijk maaltijden uit hun land van herkomst en daarom zijn ze ook erg enthousiast om tijdens de workshop hapjes uit hun eigen regio klaar te maken. En uiteraard hoort gezellig samen tafelen en iedereen laten proeven van een andere wereld daar ook bij!”

 “Eten brengt al sinds jaar en dag mensen bij elkaar,” gaan Kiki, Rico en Pieter verder. “En dat is nu niet anders. Met deze samenwerking tussen het COA en Kookstudio Let’s Cook willen we een duidelijke boodschap overbrengen, namelijk dat we de asielzoekers, die noodgedwongen zijn moeten vluchten in hun eigen land, welkom heten in Nederland. Door ze nader kennis te laten maken met de mensen uit de gemeenschap zal de integratie gemakkelijker verlopen en dat is precies wat we willen aangezien heel wat asielzoekers wellicht voor langere tijd in Nederland zullen blijven.”

 Pieter: “Ik zal persoonlijk zorgen voor twintig recepten uit de westerse keuken en de bewoners van het AZC zullen zelf voor receptjes uit hun eigen land zorgen. Uiteraard wordt er rekening gehouden met bepaalde wensen. Zo wordt er gekookt met Halalvlees en zal er geen varkensvlees geserveerd worden. Inwoners van Cranendonck en omgeving die graag willen deelnemen aan deze bijzondere workshop kunnen zich nog aanmelden, maar hou er rekening mee: vol = vol! Inschrijven kan via info@kookstudioletscook.nl Doordat Kookstudio Let’s Cook dit initiatief sponsort, kunt u voor slechts 20€ per persoon (exclusief drankjes) deelnemen. De kookworkshop duurt van 18.00 uur tot 22.30 uur. Tijdens de avond zal er voornamelijk in het Engels gecommuniceerd worden. Dus wie nog zin heeft in een gezellige avond, waarbij nieuwe vriendschappen en heerlijke hapjes centraal staan, schrijf je snel in! Trouwens, dit concept zal zeker een vervolg krijgen als het aanslaat!”

Bron: HAC Weekblad

Reserveer een kookcursus of dien een aanvraag in Reserveer hier >
Nog niet overtuigd van de gezelligheid bij Let's Cook? Bekijk meer foto's en video's >
Kookstudio Let's Cook heeft luxe kookworkshops én is goed bereikbaar!

Vanaf het centrum van Eindhoven bent u er al binnen 20 minuten en vanaf het centrum van Weert, Valkenswaard en Leende bent u er binnen 10 minuten. Parkeren is gratis!

Pieter en Marleen Hermus
Deken van Baarsstraat 6a
6021BH Budel

06 53 166 799
info@kookstudioletscook.nl
© 2013 - 2024 - Kookstudio Let's Cook / Realisatie: Patrick Smeets