1000 bommen en … mango’s

< Bekijk alle kookcolumns

Zo’n 20 jaar geleden heb ik een tijdje in Zuidoost Venezuela gewoond en gewerkt. Wat mij het meest daarvan is bijgebleven, zijn de interessante mensen die ik ben tegengekomen; de schitterende ongerepte natuur en een enorme mangoboom die pal naast mijn stacaravan stond. Eén van mijn vrienden was Philippe, een avontuurlijke Fransoos die expedities organiseerde in het Amazone gebied.

Met hem ging ik regelmatig naar zijn ‘campemento’, een eilandje dat 6 uur stroomopwaarts varen lag op de rivier (río Caura). De fascinatie voor de natuur deelden we met elkaar. Op mijn thuishonk hield ik elke dag de mango’s scherp in de gaten die met de dag groeiden. Eerlijk gezegd kon ik niet wachten op het moment dat ze rijp waren om te oogsten. Dit duurde helaas korter dan ik had verwacht. Op een nacht werd ik wakker door een reuzeknal. Ik kan u verzekeren dat dit geen pretje was. Met een bonkend hart zat ik recht overeind in bed. De volgende dag werd duidelijk wie de boosdoener was. Een rijpe mango die onder het slaapkamerraam lag. De mango’s waren rijp en, helaas voor mij, vielen ze dan onherroepelijk naar beneden, bovenop de stacaravan. Naarmate de dagen verstreken, begon dit zelfs onevenredig toe te nemen. Niet echt fijn als je beseft dat er wel minstens 1000 rijpe king-sized mango’s in die boom op scherp stonden. De nachten die volgden waren nog lang en onrustig!

Schil een mango niet als u mooie blokjes wilt hebben. Houd dan allereerst rekening met de vorm van de pit. Deze is plat-ovaalvormig en ligt over de lengte van de vrucht. Snijd hem op ongeveer éénderde links en rechts van de platte-lengte-kant door. Vervolgens legt u dit afsnijdsel met de schilkant naar onderen op de snijplank (of op uw hand want dan heeft u meer gevoel). Snijd dan het vruchtvlees een aantal keren in de lengte en breedte door met een aardappelmesje. Voorkom hierbij dat u door de schil snijdt want dan lukt het niet meer! Duw hierna de schil van buiten naar binnen zodat er een ‘egeltje’ ontstaat met vierkante blokjes. Deze blokjes kun je er vervolgens gemakkelijk afsnijden of afduwen. Doe dit met beide zijkanten. Het middendeel dat overblijft, kunt u wel schillen. Hierna kun je aan de uiteinden nog wat vruchtvlees schuin afsnijden. De pit die overblijft kun je eventueel nog 10 minuten koken in wat water zodat het resterende vruchtvlees van de pit geduwd kan worden. Dit vruchtvlees kan ook worden gebruikt voor bijvoorbeeld een chutney of een mousse.

Van mango’s kun je heerlijke chutney’s maken die je bovendien een tijdje kunt bewaren in de koelkast. Mango combineert prima met gember en verse koriander. Voor een Aziatisch tintje kunt u wat garam massala toevoegen. Temper de honingzoete smaak van mango met een rood pepertje, limoensap of azijn.

Reserveer een kookcursus of dien een aanvraag in Reserveer hier >
Nog niet overtuigd van de gezelligheid bij Let's Cook? Bekijk meer foto's en video's >
Kookstudio Let's Cook heeft luxe kookworkshops én is goed bereikbaar!

Vanaf het centrum van Eindhoven bent u er al binnen 20 minuten en vanaf het centrum van Weert, Valkenswaard en Leende bent u er binnen 10 minuten. Parkeren is gratis!

Pieter en Marleen Hermus
Deken van Baarsstraat 6a
6021BH Budel

06 53 166 799
info@kookstudioletscook.nl
© 2013 - 2024 - Kookstudio Let's Cook / Realisatie: Patrick Smeets