Bodemvorming met carnaval

< Bekijk alle kookcolumns

Tijdens carnaval gingen er voor mij als kind nieuwe werelden open. Het liefst verkleedde ik mij als Indiaan of als Piraat en dan met een pistool met van die patronen die veel herrie maakten en lekker naar kruit roken. Voor de kleinsten was er een grote tent waar ik met leeftijdgenootjes complete veldslagen heb uitgevochten. De rituelen van carnaval staan mij nog bij als de dag van gisteren. Het begon allemaal met de voorpret van het schminken gevolgd door het indrinken en het dorp in om de eerste kroegentocht te houden. Een beetje onwennig in het begin maar daarna zat de sfeer er al snel in met al die vrolijke mensen, meisjes en bier. Om tussendoor een beetje op adem te komen, gingen we ‘vette happen scoren’ in de friettent en als het echt niet meer ging, naar huis voor een gezonde bodem om daarna weer vrolijk door te kunnen gaan. Daar stond voor ons altijd een kingsized pan klaar met chili con carne die ons hielp, in combinatie met veel water, de carnaval door te komen.

Chili con carne is een Mexicaans gerecht en betekent chili(pepers) met vlees. Eigenlijk had het beter ‘chili con frigoles y carne’ kunnen heten want er zitten veel bonen in. Bonen zijn gezond want ze bevatten veel vezels, eiwitten en goede koolhydraten die je bloedsuikerspiegel niet te veel ontregelen. In chili con carne kun je alle soorten bonen gebruiken die er zijn en dat zijn er nogal wat. De combinatie van kidney bonen met bruine bonen heeft echter mijn voorkeur. Pas op dat je de bonen niet te lang gaarkookt want dan gaan ze stuk en ziet het er niet meer mooi uit. Verwerk er verse ananas in waarvan de sappige zoetheid mooi contrasteert met het droge van de bonen en het hete van de chilipepers. Gebruik niet te veel knoflook als u nog van plan bent om iemand te zoenen tijdens carnaval.

Spekjes, 250 g / rundergehakt 500 g / 2 uien, gesnipperd / knoflook, 2 teentjes / tomatenpuree, 2 el / 1  rode, groene en gele paprika, grofgehakt / 1 verse ananas, bittere kern verwijderd en in stukken van 2 x 1cm gesneden / (maïs, 1 blikje) / gepelde tomaten, 400 g / kidney bonen, 300 g / bruine bonen, 300 g / 2 chilipepers, fijngehakt (of 1 el chilipoeder) / tabasco, ½ tl  / worcestersaus, 1 tl / 2 laurierbladen / komijnpoeder, 1 tl / korianderpoeder, 1 tl / oregano, 1 tl / kaneel, ½ tl / zoete paprikapoeder, 1 tl / peper en zout

Bak de spekjes uit en fruit (daarna) hierin de uien, met de knoflook. Voeg het gehakt, laurier en de tomatenpuree toe en stoof even. Voeg alle overige ingrediënten toe, breng aan de kook en laat 10 minuutjes pruttelen. 

Reserveer een kookcursus of dien een aanvraag in Reserveer hier >
Nog niet overtuigd van de gezelligheid bij Let's Cook? Bekijk meer foto's en video's >
Kookstudio Let's Cook heeft luxe kookworkshops én is goed bereikbaar!

Vanaf het centrum van Eindhoven bent u er al binnen 20 minuten en vanaf het centrum van Weert, Valkenswaard en Leende bent u er binnen 10 minuten. Parkeren is gratis!

Pieter en Marleen Hermus
Deken van Baarsstraat 6a
6021BH Budel

06 53 166 799
info@kookstudioletscook.nl
© 2013 - 2024 - Kookstudio Let's Cook / Realisatie: Patrick Smeets