Clafoutis met blauwe bessen

< Bekijk alle kookcolumns

Dinsdag op doortocht naar Valkenswaard was er weer volop hectiek aan de Bergbosweg in Budel. Een goed teken want dit betekent dat er weer blauwe bessen zijn! Iets om ieder jaar naar uit te kijken. De blauwe bes behoort tot het superfruit.  

Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die meer antioxidanten bevatten. Antioxidanten werken ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en beschermen tegen verschillende ziekten, zoals kanker. Dat broccoli, tomaat, citrusvruchten en vette vis gezond zijn, is wel redelijk bekend. Maar in dit rijtje hoort ook de blauwe bes. Een pareltje dus, voor een blakende gezondheid! Blauwe bessen zijn vers het lekkerst. Ze hebben een milde, friszoete bosbesachtige smaak. Je kunt ze maximaal 5 dagen in de la van je koelkast bewaren. Bewaar ze niet te lang na aankoop en combineer met weinig suiker want anders gaan er veel gezonde stoffen verloren.  Een mooi en lekker gerecht met blauwe bes is clafoutis. Een Frans klassiek zomertaartje dat lijkt op een dik gevulde pannenkoek met verse vruchten. De basis is eigenlijk een soort custard, ofwel vanillepudding, maar dan met wat bloem om hem wat extra body te geven. 

Klop 2 dl melk, 2 dl room en 3 eieren. Meng 50 gr bloem (of amandelmeel) met 100 gr suiker, het merg van een vanille stokje, eventueel met wat citroenrasp en een snuf zout en meng dit door het mengsel. Verdeel een pond blauwe bessen over de bodem van een beboterde ovenschaal. Schenk het beslag erover en bak de taart circa 20 minuten in een oven van 200 °C. Het taartje smaakt het lekkerst als het lauw wordt geserveerd.

Reserveer een kookcursus of dien een aanvraag in Reserveer hier >
Nog niet overtuigd van de gezelligheid bij Let's Cook? Bekijk meer foto's en video's >
Kookstudio Let's Cook heeft luxe kookworkshops én is goed bereikbaar!

Vanaf het centrum van Eindhoven bent u er al binnen 20 minuten en vanaf het centrum van Weert, Valkenswaard en Leende bent u er binnen 10 minuten. Parkeren is gratis!

Pieter en Marleen Hermus
Deken van Baarsstraat 6a
6021BH Budel

06 53 166 799
info@kookstudioletscook.nl
© 2013 - 2024 - Kookstudio Let's Cook / Realisatie: Patrick Smeets