De tomaat is afkomstig uit Latijns-Amerika en in de 16e eeuw naar hier als sierplant overgebracht. Pas in de 20 eeuw is deze subtropische plant helemaal als groente ingeburgerd. Zelfs de Italiaanse keuken kent nog niet eens zo lang recepten met tomaten. Laat tomaten goed rijpen voordat u ze eet want dan zijn ze het lekkerst (vol en zoet van smaak). Het vervoeren, bewaren en bewerken van zachte tomaten kan problemen geven. Daarom zult u rijpe tomaten niet snel bij de supermarkt of groenteboer aantreffen. Beneden de 12 °C stopt de rijping van een tomaat en komt ook niet meer goed op gang. Bewaar ze daarom nooit in de koelkast. Rond de 20 °C is de beste narijpingstemperatuur. Pellen en schoonmaken van tomaten is niet altijd nodig maar als je met tomaat kookt of stooft is dat vaak beter. Snijd een (ondiep) kruisje aan de onderkant van een tomaat met een scherp mesje en leg ze 15 seconden in kokendheet water, laat ze vlak daarna schrikken in ijskoud water. Hierna kunt u de schil er met gemak af stropen. Snijd ze doormidden en verwijder het sap, de pitjes en het groene gedeelte (onder het kroontje). 

Gazpacho is een koude Spaanse soep. Heerlijk op een warme zomerdag als voorgerecht of lunch.
2 rijpe vleestomaten (die zijn lekker zoet!) / 1 ui / ½ groene en ½ rode paprika / 50 g wittebroodkruimels / ½ dl rode wijn / ½ komkommer / 2 dl water / 1 el wijnazijn / 4 el olijfolie / 1 teentje knoflook / peper en zout / 1 witte boterham

Verwijderde schillen van de tomaten. Hak de uit fijn. Verwijder de zaadlijsten van de halve paprika’s en hak het vruchtvlees fijn. Week de broodkruimels in de rode wijn. Schil de komkommer en snijd deze in stukjes. Pureer de tomaten, de helft van de ui, de helft van de paprika, de helft van de komkommer en de geweekte broodkruimels met een blender. Het water, de azijn en 2 el olie al roerend scheutje voor scheutje toevoegen. De knoflook pellen en erboven uitpersen. Op smaak brengen met peper en zout. Zet weg in de koelkast en laat goed koud worden. De korst van de boterham snijden en in blokjes van 1 cm snijden. Bak ze mooi goudbruin en krokant in een koekenpan met de rest van de olie. 

De rest van de ui, de paprika, de komkommer en het brood verdelen in soepkommen en de koude soep toevoegen.

Reserveer een kookcursus of dien een aanvraag in Reserveer hier >
Nog niet overtuigd van de gezelligheid bij Let's Cook? Bekijk meer foto's en video's >
Kookstudio Let's Cook heeft luxe kookworkshops én is goed bereikbaar!

Vanaf het centrum van Eindhoven bent u er al binnen 20 minuten en vanaf het centrum van Weert, Valkenswaard en Leende bent u er binnen 10 minuten. Parkeren is gratis!

Pieter en Marleen Hermus
Deken van Baarsstraat 6a
6021BH Budel

06 53 166 799
info@kookstudioletscook.nl
© 2013 - 2024 - Kookstudio Let's Cook / Realisatie: Patrick Smeets