Hoezo een ‘Rrrr’ in de maand? Laat die lieslaarzen, truien en paraplu’s nog maar even staan in de kast en houd je zonnebril en badslippers bij de hand! Want het wordt weer zomers vandaag met uitbundige temperaturen en een stralend zonnetje. Het kan niet op. Geen wildgerechten, stoofpotjes of herfstrisotto’s  vandaag. We gaan ijskoud genieten van een typisch zomergerechtje!

Wat dacht u van een koud soepje? Er zijn eigenlijk maar een paar soepen die hiervoor in aanmerking komen zoals Gazpacho, een koud tomatensoepje uit het Andalusië die u misschien wel kent. Maar heeft u ooit gehoord van een Vichyssoise soep? De oorsprong van deze soep is onderwerp van discussie onder culinaire historici. Gezien de naam zou je verwachten dat het een Franse uitvinding is. Het was in ieder geval een Fransoos - die chefkok was in het Ritz-Carlton in New York – die het meest wordt genoemd als uitvinder. Hij zou zijn soep hebben vernoemd naar zijn geboorteplaats Vichy in Frankrijk. Een Vichyssoise soep is een dikke soep gemaakt van gepureerde preien, uien, aardappelen, room en kippenbouillon. De soep wordt traditioneel koud geserveerd maar kan ook warm worden opgediend. Net als tomatensoep en aspergesoep is een Vichyssoisse soep uitermate geschikt om er een veloutésoep van te maken. Dit bereiken we door hem op het eind te binden met een mengsel van eidooiers en room . Hierdoor wordt de soep fluweelzacht, romig en gaat mooi glanzen. Doen wat dat maakt deze soep nu juist zo bijzonder!

2 preiwitten / 1 ui  / 2 el ongezouten boter / 150 gram bloemige aardappel / 50 cl kippenbouillon / versgemalen zwarte peper / zout / 20 cl room / 1 eidooier / (1 el bieslook, fijngesneden)

Hak de preiwitten en ui fijn en fruit ze op laag vuur in 8 minuten zacht in een pan. Laat ze niet bruin worden! Schil de aardappel en snijd hem fijn. Voeg de aardappel samen met de bouillon toe en kruid af met peper en (weinig) zout. Breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan. Pureer glad met een staafmixer. Meng een eidooier met de room (dit noem je een liaison) en pureer even kort mee met de rest. Pas op dat u de soep nu niet meer opwarmt want dan gaat hij schiften. Laat goed afkoelen in de koelkast en garneer eventueel met wat fijngesneden bieslook bij het uitserveren.

Reserveer een kookcursus of dien een aanvraag in Reserveer hier >
Nog niet overtuigd van de gezelligheid bij Let's Cook? Bekijk meer foto's en video's >
Kookstudio Let's Cook heeft luxe kookworkshops én is goed bereikbaar!

Vanaf het centrum van Eindhoven bent u er al binnen 20 minuten en vanaf het centrum van Weert, Valkenswaard en Leende bent u er binnen 10 minuten. Parkeren is gratis!

Pieter en Marleen Hermus
Deken van Baarsstraat 6a
6021BH Budel

06 53 166 799
info@kookstudioletscook.nl
© 2013 - 2024 - Kookstudio Let's Cook / Realisatie: Patrick Smeets