Een goed restaurant herken je aan verse bloemen en -kruiden (of beter nog; een kruidentuintje) en de aanwezigheid van lokale gasten. Dit zijn de criteria waar mijn vrouw en ik scherp op letten als we op zoek gaan naar een leuk restaurantje. Succes verzekerd! Het maakt me altijd weer gelukkig als we zo’n pareltje ontdekken. Zo ook tijdens onze vakantie in Kreta. Na de zoveelste ‘Greek salad’ en al te aanwezige toeristen, besloten we op zoek te gaan naar iets anders in het binnenland. Doelgericht en vastberaden vonden we het uiteindelijk. De eigenaar zat in zijn eentje bij te komen op zijn kleurige, lommerrijke terras. We vertelden hem dat we al twee uur op zoek waren naar een restaurant zoals het zijne. Met het besef dat de gasten reeds waren vertrokken en alles opgeruimd was, vroegen we hem heel voorzichtig of we misschien een hapje konden eten. In Nederland is zoiets schier onmogelijk maar dan ken je de Grieken nog niet. Hun gastvrijheid is grenzeloos.

We kregen het mooiste plekje op zijn veranda. Tijdens het eten raakten we uitgebreid met Stavros - de eigenaar - aan de praat. Al snel ging het over olijfolie, zijn passie. Hij had een olijfgaard met wel 60 eeuwenoude olijfbomen. Buiten het toeristenseizoen had hij hier zijn handen vol aan. Volgens Stavros komt de beste olijfolie uit Griekenland. ‘De Italiaanse olijfolie is veel minder van kwaliteit doordat er mee wordt gerommeld. Om hem op te pimpen en wordt hij vaak aangelengd met kwaliteitsolie uit Griekenland’ liet hij in niet mis te verstane woorden weten. Heel leerzaam en gezellig allemaal totdat hij, tot onze grote verbazing, plotseling vertrok op een ronkend scootertje en ons moederziel alleen achterliet in zijn restaurant. Even later kwam hij met een grote grijns op zijn gezicht terug, in gezelschap van zijn vrouw, kindje én een 5-liter plastic jerrycan met firstclass olijfolie. Met zijn kindje op mijn schoot, zijn vrouw naast me – en even later ook nog zijn vader en moeder – bleef het nog lang gezellig. Van zijn heerlijke olijfolie hebben we nog lang met veel plezier en goede herinneringen mogen genieten!

Goede olijfolie ruikt naar vers gemaaid gras (en een vleugje tomaat, artisjok, amandel en appel) en zal in de mond nooit vettig aanvoelen. Er zijn talloze soorten olijfolie met verschillende aroma’s. In het algemeen vallen ze onder te verdelen in kwaliteitscategorieën zoals:

- Extra vergine: De hoogste kwaliteit verkregen tijdens de eerste koude persing (<30°C). Hoe lager de temperatuur bij het persen, hoe hoogwaardiger de olie. Het zuurgehalte bedraagt maximaal 0,6%. De vruchten zijn zonder chemische ingreep, bijvoorbeeld door toevoeging van oplosmiddelen, geperst! Gebruik deze olie in koude bereidingen want het bevat stofjes die bij hoge temperatuur (net als boter) verbranden en een bittere smaak geven.

-Vergine olijfolie: Het aandeel vrije vetzuren bedraagt maximaal 3,3%.

-Gewone olijfolie: Heeft een onaangename smaak of meer dan 3,3% vetzuren.

-Geraffineerde olijfolie: Door raffinage uit zuivere olijfolie verkregen.

-Olijfolie: Een mengsel van geraffineerde- en zuivere olijfolie. Deze kwaliteit wordt vaak in supermarkten tegen scherpe prijzen aangeboden. U kunt deze olijfolie het best gebruiken bij het bakken en braden.

Reserveer een kookcursus of dien een aanvraag in Reserveer hier >
Nog niet overtuigd van de gezelligheid bij Let's Cook? Bekijk meer foto's en video's >
Kookstudio Let's Cook heeft luxe kookworkshops én is goed bereikbaar!

Vanaf het centrum van Eindhoven bent u er al binnen 20 minuten en vanaf het centrum van Weert, Valkenswaard en Leende bent u er binnen 10 minuten. Parkeren is gratis!

Pieter en Marleen Hermus
Deken van Baarsstraat 6a
6021BH Budel

06 53 166 799
info@kookstudioletscook.nl
© 2013 - 2024 - Kookstudio Let's Cook / Realisatie: Patrick Smeets