Als er iets de einde van de winter aankondigt dan zijn het wel raapsteeltjes. Raapstelen zijn van oudsher de eerste groente van de koude Hollandse (kas-)grond. Met deze jonge voorjaarsgroente worden de jonge plantjes van diverse koolsoorten bedoeld. Meestal gaat het dan om zaailingen van meiknolletjes, die met wortel en al geoogst worden. Raapsteeltjes moeten vers, langwerpig blad hebben dat er fris uitziet. Ook moeten ze knapperige steeltjes hebben. U kunt ze kopen in bosjes.

Als ze heel jong zijn dan kunt u ze rauw als een salade eten. Gekookt kunt u ze bereiden met kaassaus of stamppot. Raapstelen hebben een rijke smaak en houden van veel boter en verse nootmuskaat. De smaak is licht pittig en boter vlakt de scherpe kantjes van de smaak af. Het is, net als bijvoorbeeld pastinaak, schorseneer en postelein, nog steeds een zogenaamde vergeten groente. Jammer genoeg want deze groente is een aanwinst voor de Hollandse culinaire keuken. Raapsteeltjes zijn een goed voorbeeld van een typische seizoensgroente. Deze groenten hebben vaak meer smaak doordat ze op een natuurlijke wijze groeien. Doordat seizoensgroenten worden geoogst op het moment dat ze oogst- en plukrijp zijn zorgt dit voor de beste smaakontwikkeling en weinig verlies aan vitamines en mineralen.
Je kunt stellen dat je van spinazie sterk wordt maar van het eten van raapstelen zou dit nog veel meer het geval kunnen zijn. Ze zitten namelijk boordevol ijzer, vitamine C en foliumzuur. Juist de combinatie van ijzer en vitamine C zorgen voor een grote ijzeropname in uw lichaam (in spinazie zit daarentegen weinig vitamine C zodat er daadwerkelijk minder ijzer kan worden opgenomen). Huisartsen geven zwangere vrouwen dan ook dikwijls het advies om raapsteeltjes te eten om een ijzer-gebrek te voorkomen.

De lekkerste bereiding van raapstelen vind ik rauw en dan in een kaasstamppot. Verwijder de worteltjes en spoel deze schoon. Snijdt ze vervolgens in stukjes van 2 cm. Kook de aardappelen gaar met wat zout en maak er een puree van met wat een snuf verse nootmuskaat, een flinke klont boter, een lik mosterd en warme melk. Breng op smaak met peper en zout en voeg er uitgebakken spekjes bij (of hamblokjes), de in stukken gesneden raapsteeltjes en geraspte kaas toe en u heeft een heerlijk gezonde maaltijd.

Reserveer een kookcursus of dien een aanvraag in Reserveer hier >
Nog niet overtuigd van de gezelligheid bij Let's Cook? Bekijk meer foto's en video's >
Kookstudio Let's Cook heeft luxe kookworkshops én is goed bereikbaar!

Vanaf het centrum van Eindhoven bent u er al binnen 20 minuten en vanaf het centrum van Weert, Valkenswaard en Leende bent u er binnen 10 minuten. Parkeren is gratis!

Pieter en Marleen Hermus
Deken van Baarsstraat 6a
6021BH Budel

06 53 166 799
info@kookstudioletscook.nl
© 2013 - 2024 - Kookstudio Let's Cook / Realisatie: Patrick Smeets