Profiteer van het ruime aanbod van groente en fruit zodat u zoveel mogelijk kunt genieten. Wat dacht u van een lekkere rabarbertaart! Koop jonge, dunne rode stelen want deze zijn minder zuur dan de groene en kleuren bovendien mooier.

Rabarber komt oorspronkelijk uit Centraal Azië en werd gebruikt als geneesmiddel. Het duurde tot ver in de achttiende eeuw voordat rabarber als groente een grotere bekendheid kreeg. Rabarber is goed voor hart en bloedvaten en voor vermageringskuren. Mensen met nierstenen, jicht of reuma kunnen er beter vanaf blijven omdat het oxaalzuur in rabarber calcium bindt. Rabarber is een plant die moeilijk in een hokje onder te brengen is, maar vast staat wel dat hij karakter heeft. Deze ‘barbaarse plant’ is een gastronomisch interessant product en doet het goed in zowel zoete als hartige bereidingen. In Angelsaksische landen is rabarber populair in crumbles, roomijs, vlaaien, gelei en kwarktaart. Rabarber combineert goed met zogenaamd 'warme' aroma's - kaneel, vanille, gember en sinaasappel - maar ook met florale aroma's, zoals hibiscus, roos en vlierbloesem. Ook gaat rabarber prima samen met aardbeien, frambozen en appels. Met zuivelproducten kunt u de sterk smakende rabarber een beetje intomen. Maak eens een kwarktaart met verse geitenkaas, gepocheerde rabarber en gekonfijte gember. Verrassend en tegelijk verfijnd van smaak. In hartige bereidingen kan rabarber ook een rol van belang spelen, vooral in combinatie met vette vlees- en vissoorten zoals makreel, varken, lam en eend. Verwerk rabarber in dit geval tot een saus, chutney of relish. De zoetzure smaak zal prachtig contrasteren met het vette van de vis of het vlees. Of wat dacht u van een lekker zurig-fris kippensoepje om de eetlust op te wekken?        Rabarber is zo zacht dat schillen overbodig is. Snijdt de stelen in stukken van 2 cm en gooi de bladeren weg. Voeg tijdens de bereiding alleen een beetje water (of bloedsinaasappelsap) toe want rabarber bevat zelf tachtig procent water en kookt daardoor zeer snel tot moes. Daarom is het aan te raden rabarber kort te pocheren, te grillen of in de oven te bakken als de plant niet verder tot een compote verwerkt zal worden. Rabarber hoeft maar kort te koken. Vijf minuten is meestal voldoende. Als de stukken geheel in vezels uit elkaar vallen is de rabarber klaar. De hedendaagse rabarber heeft minder suiker nodig dan vroeger. De zure smaak van rabarber vraagt om een royale schep suiker maar doe dit achteraf. Warme rabarber smaakt namelijk heel zuur, maar afgekoeld nemen de zuren af. Hierdoor kunt u voorkomen dat u te veel suiker toevoegt. 

Reserveer een kookcursus of dien een aanvraag in Reserveer hier >
Nog niet overtuigd van de gezelligheid bij Let's Cook? Bekijk meer foto's en video's >
Kookstudio Let's Cook heeft luxe kookworkshops én is goed bereikbaar!

Vanaf het centrum van Eindhoven bent u er al binnen 20 minuten en vanaf het centrum van Weert, Valkenswaard en Leende bent u er binnen 10 minuten. Parkeren is gratis!

Pieter en Marleen Hermus
Deken van Baarsstraat 6a
6021BH Budel

06 53 166 799
info@kookstudioletscook.nl
© 2013 - 2024 - Kookstudio Let's Cook / Realisatie: Patrick Smeets