Olympische winterspelen in Sotsji met het bord op schoot. Wat is snel klaar te maken zonder een gouden plak te missen? Koken met één hand in de pan en een schuine blik naar de fraaie panoramische winterlandschappen van de Kaukasus. Dat schiet niet op zou u denken. De winter is bij ons ver te zoeken en dan toch inspiratie opdoen voor een lekker en gezond winters gerechtje voor bij de tv? Het lijkt haast onmogelijk. Een voorjaargerecht dan maar? Toch maar niet. In deze rubriek beperken we ons tot recepten die passen bij het seizoen. We zijn op zoek naar typische seizoensingrediënten die we bij voorkeur uit de volle grond trekken en plukken. Seizoensgebonden eten is niet alleen erg lekker maar ook goedkoper en verser. We gaan in deze rubriek met u op zoek naar seizoen hoogtepuntjes. 

In de tijd dat er nog geen vrieskisten, koelkasten en vliegtuigen bestonden, aten we in februari besneeuwde boerenkool van het land, zuurkool uit het vat, ingekuilde rodekool en gedroogde bonen. Appeltjes uit de kelder en peertjes van zolder zorgden voor de broodnodige vitamine C. Vandaag eten we borsjtsj. Dit is een stevige gevulde wintersoep van rode bieten die veel gegeten wordt in Rusland. Borstel 5 rode winterbieten onder de kraan schoon en kook ze, met een scheutje azijn, in anderhalf uur gaar. De kleur en smaak blijven beter behouden als je ze in hun schil kookt. Zodra het velletje rimpelend omhoog te duwen is, kunt u ze pellen. Laat ze wel eerst even schrikken in koud water en schil ze in geen geval van tevoren. Prik er ook niet in want dan gaan ze ´bloeden´ en gaat er veel smaak verloren. Rode bieten hebben een heerlijk zoete aardse smaak en zitten vol vitaminen en antioxidanten. Pureer 4 grofgehakte gekookte bieten met 1 dl runderbouillon met een staafmixer. Doe bij de rest van de bouillon en breng aan de kook. Voeg vlees, rapen, aardappel, savooikool en kruiden toe en laat op zacht vuur gaarkoken gedurende 20 minuten. Voeg halverwege een scheut rode wijnazijn toe om de kleur frisrood te houden. Breng op smaak met peper en zout en werk af met de in dobbelstenen gekookte rode biet en appel. Serveer eventueel met een eetlepel zure room, bieslook en knapperig vers brood.

Ingrediënten (voor 4 personen)

5 rode bieten / 1,5 l runderbouillon / 350 g runderstoofvlees (in dobbelstenen van 2 x 2 cm), 2 geschilde rapen (in dobbelstenen van 1 x 1 cm) / 2 geschilde vastkokende aardappels (in dobbelstenen van 1 x 1 cm) / 1/8 savooiekool (in repen van 5 mm breed) / komijnzaad, 1 tl (of ½ tl karwijzaad) / 1 laurierblad / tijm, 1 el versgehakt / 1 scheut rode wijnazijn / ½ appel (in dobbelstenen van 1 x 1 cm) / peper en zout / zure room / bieslook, 1 el versgeknipt / brood

Reserveer een kookcursus of dien een aanvraag in Reserveer hier >
Nog niet overtuigd van de gezelligheid bij Let's Cook? Bekijk meer foto's en video's >
Kookstudio Let's Cook heeft luxe kookworkshops én is goed bereikbaar!

Vanaf het centrum van Eindhoven bent u er al binnen 20 minuten en vanaf het centrum van Weert, Valkenswaard en Leende bent u er binnen 10 minuten. Parkeren is gratis!

Pieter en Marleen Hermus
Deken van Baarsstraat 6a
6021BH Budel

06 53 166 799
info@kookstudioletscook.nl
© 2013 - 2024 - Kookstudio Let's Cook / Realisatie: Patrick Smeets