Vis is lekker en gezond voor u. Doordat zeedieren in koud water leven, maken ze ongewoon veel sterk onverzadigde omega-3 vetzuren aan. Het menselijk lichaam kan deze stoffen niet efficiënt uit andere vetzuren aanmaken en moet ze dus uit de voeding halen. Omega-3 is essentieel voor de ontwikkeling en werking van de hersenen en het netvlies. Een ruime hoeveelheid ervan in ons voedsel bevordert de gezondheid van het centraal zenuwstelsel en transformeert deze vetzuren ook tot een bijzonder stel kalmerende signalen naar het immuunsysteem. Met name de kans op hartklachten en kanker kunnen hierdoor worden verkleind. Vooral vette vis zoals makreel, paling, haring en zalm bevatten veel van deze gezonde vetten. Zorg er wel voor dat u altijd verse vis bij een betrouwbare visboer koopt want deze bevat weinig bacteriën en parasieten. Verse vis heeft een glanzende en strakke huid en heeft een doorschijnend slijmlaagje. Zelf duw ik altijd met een vinger in het vlees om na te gaan of een visje vers is. Als het vlees direct terugveert en geen putje achterlaat dan is dit een goed teken.

Ook herkent u verse vis aan zijn heldere, zwarte en bolle ogen en een buik die niet gezwollen of zacht is. Tot slot ruikt verse vis naar zeewier, fijngewreven bladeren en frisse zeelucht. Als u een sterke vislucht ruikt dan is dit een teken van sterke bacteriële activiteit. Houdt er in ieder geval rekening mee dat zeevis uit een koude omgeving komt en daardoor veel sneller bederft (ook in de koelkast!) dan riviervis of bijvoorbeeld een biefstukje. Verse vis is daarom alleen houdbaar in de diepvries of op een laagje ijs. Ook in de pan moet u opletten. Vis wordt sneller een overgare, droge massa vezels dan gewoon vlees. Zelfs als u ze perfect bereidt dan valt het vlees van vis makkelijk uit elkaar door haar betrekkelijk kleine hoeveelheid bindweefselcollageen.

Bereid vis in ieder geval kort op het vuur zodat ze lekker sappig blijft! Veel zeedieren zijn in het ene seizoen veel lekkerder dan in het andere. Dat komt omdat ze een levenscyclus hebben waarbij ze in de ene fase groeien, volwassen worden, energiereserves opbouwen en in culinaire topvorm geraken terwijl ze in de fase daarna die reserves gebruiken voor de voortplanting van de volgende generatie. Afhankelijk van het deel van de wereld waarin ze gevangen zijn, is het vaak moeilijk te weten of een bepaalde wilde vis in de winkel op zijn best is. Op dit moment zijn wilde kabeljauw (NL / DK), dorade, makreel, schelvis, schol, tong(schar), zonnevis en zalm (Noorwegen / Schotland) erg lekker.

Van al ons basisvoedsel heeft niets zo gevarieerde en onvoorspelbare smaak als vis want die smaak hangt af van de soort, het zoutgehalte van het water en het voedsel dat hij gegeten heeft. Ook is de manier waarop vis is behandeld en gevangen van invloed. Vissen zijn sappig dankzij het gelatine en vetgehalte. Zeedieren smaken in het algemeen voller dan vlees of zoetwatervis omdat ze veel aminozuren moeten opslaan als tegenwicht aan het zoutgehalte van zeewater. Vooral schaal- en schelpdieren, haring en makreel zijn rijk aan die aminozuren. Witte zeevis smaakt het mildst. Deze delicate smaak komt het best tot zijn recht als u alleen een snufje zout, geen of weinig peper en zeker geen sterke kruiden toevoegt. Zoetwatervis heeft een sterker zoetig en paddestoelachtig aroma. Zalm en zeeforel hebben doordat zij zich voeden met schaaldieren aroma’s van bloemen en fruit. Tonijn en makreel hebben een vlezig aroma. De vettige smaak van vette vis kunt u iets verhullen met wat citroensap.

Reserveer een kookcursus of dien een aanvraag in Reserveer hier >
Nog niet overtuigd van de gezelligheid bij Let's Cook? Bekijk meer foto's en video's >
Kookstudio Let's Cook heeft luxe kookworkshops én is goed bereikbaar!

Vanaf het centrum van Eindhoven bent u er al binnen 20 minuten en vanaf het centrum van Weert, Valkenswaard en Leende bent u er binnen 10 minuten. Parkeren is gratis!

Pieter en Marleen Hermus
Deken van Baarsstraat 6a
6021BH Budel

06 53 166 799
info@kookstudioletscook.nl
© 2013 - 2024 - Kookstudio Let's Cook / Realisatie: Patrick Smeets