Voorjaar in het hoofd

< Bekijk alle kookcolumns

De asperge is een eeuwenoude en mysterieuze groente. Pas in de 18de eeuw werd toevallig ontdekt dat als asperges in de aarde groeien, ze een bijzondere smaak en wit uiterlijk krijgen. In de loop der tijd is de smaak aanzienlijk verbeterd. Asperges groeien in speciale bedden onder de grond. Pas als ze met hun kopjes boven de grond uitkomen, verkleuren ze van paars naar groen. Verse asperges herkent u aan hun glanzende stengels die een piepend geluid maken als je ze zachtjes tegen elkaar wrijft. Het topje moet stevig zijn en de onderkant niet houtig.

Dit jaar hebben we geluk. Door het warme voorjaar zullen er de komende weken al asperges van eigen koude Limburgse- en Brabantse zandgronden worden aangeboden en die zijn het lekkerst! Ze zijn helemaal top als u ze zelf vers bij de teler haalt.

Wilt u afvallen, eet dan vooral vaak asperges! Er is vrijwel geen ander voedingsmiddel dat zo weinig calorieën en tegelijk veel belangrijke vitaminen en andere gezonde voedingstoffen bevat. Ze werken bloedzuiverend en hebben een gunstige uitwerking op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen. Ook schijnen ze als afrodisiacum een gunstig effect op het liefdesleven te hebben. Zo was het Cleopatra die haar geliefde Julius Caesar regelmatig asperges voorzette..

Asperges kun je koken, wokken, bakken, grillen en zelfs frituren. Er gaat niets boven de klassieke bereiding met ham, een gekookt eitje, krieltjes met peterselie en een snufje verse nootmuskaat. Een Hollandaise saus mag hierbij eigenlijk niet ontbreken (tenminste, als u niet op dieet bent).

Schil ze nauwkeurig en niet te zuinig. Dit gaat een stuk makkelijker als u ze een half uur van tevoren in koud water legt. Snijd 1,5 cm van de onderzijde weg en zorg dat ze allemaal even lang zijn. Leg de asperges plat op een werkblad en schil de stengels vanaf 2 cm onder de kop in de lengte met een dunschiller. Leg ze samen met de schillen en afsnijdsels in ruim koud water, voeg er zout aan toe en breng het water aan de kook. Laat ze 5 minuten zachtjes doorkoken. Neem daarna van het vuur en laat ze 15 minuten met gesloten deksel doorgaren. Haal ze met een schuimspaan of twee vorken voorzichtig uit het kookvocht. Het kooknat kunt u hergebruiken als basis voor een aspergesoep. Ze zijn goed wanneer ze krokant beetgaar zijn.

Serveer met een witte wijn uit de Elzas die de subtiele en verfijnde smaak van de asperge niet overheerst. Zoals een licht kruidige, zachte maar weinig complexe Pinot Blanc of een vollere Pinot Gris die rijker van smaak is. Voor de liefhebber van wat drogere wijn is de edele Riesling een aanrader die met zijn mineralige ondertoon goed combineert.

Reserveer een kookcursus of dien een aanvraag in Reserveer hier >
Nog niet overtuigd van de gezelligheid bij Let's Cook? Bekijk meer foto's en video's >
Kookstudio Let's Cook heeft luxe kookworkshops én is goed bereikbaar!

Vanaf het centrum van Eindhoven bent u er al binnen 20 minuten en vanaf het centrum van Weert, Valkenswaard en Leende bent u er binnen 10 minuten. Parkeren is gratis!

Pieter en Marleen Hermus
Deken van Baarsstraat 6a
6021BH Budel

06 53 166 799
info@kookstudioletscook.nl
© 2013 - 2024 - Kookstudio Let's Cook / Realisatie: Patrick Smeets