Witlof – in België witloof of Brussels lof – is afkomstig van de cichorei plant en heeft van oorsprong een bittere smaak. De huidige rassen smaken echter nauwelijks bitter meer. Als u niet van bitter houdt, kunt u de witlof rauw bereiden of de kern er voorzichtig uitsnijden voordat u ze bakt of kookt. De teelt van witlof is nog niet zo oud. Deze is rond de helft van de 19e eeuw toevallig ontdekt in Brussel of Brabant. Het verhaal gaat dat er een landbouwer was die cichorei verbouwde als veevoeder. Hij zou een aantal wortels van deze plant in de kelder hebben opgeslagen en tegen de vorst hebben beschermd met wat aarde. Na enkele weken kwamen er blaadjes aan de wortels die knapperig en gebleekt waren. Deze witte blaadjes kunnen ontstaan doordat het licht de plant niet kan bereiken. Witlof is populair in België, Nederland en Frankrijk. In België wordt jaarlijks gemiddeld 7 kilo witlof per persoon gegeten. Witlof is in België de op twee na meest gegeten groente (na wortels en tomaten). In Nederland komt witlof op de zevende plaats (na sla, tomaat, komkommer, paprika, champignons en sperziebonen). In witlof zit B1 dat zorgt voor de verbranding van koolhydraten waardoor we energie krijgen en goed is voor ons zenuwstelsel en het functioneren van ons hart. Ook zit er kalium in dat goed is voor de bloeddruk en het functioneren van onze spieren.

Witlof kan rauw, gekookt of gebakken worden gegeten en combineert goed met dragon, peterselie, bieslook of koriander.

1 el olijfolie / 20 g boter / 1 tl kristalsuiker / 4 struikjes witloof, overlangs doormidden gesneden / 2 tl kruiden naar keuze, fijngehakt / 200 g kaas, in plakken / 15g vers broodkruim / zout en zwarte peper

Verwarm de oven voor op 190°C. Laat de olie, boter, suiker en een snuf zout  in een pan, op halfhoog vuur, heet worden en leg er de halve struikjes lof in (op het snijvlak). Laat ze 3-5 minuten met rust, tot ze goudbruin zijn. Neem ze van het vuur en leg ze, dicht tegen elkaar, met het snijvlak naar boven in een ovenschaal. Bestrooi ze met de helft van de kruiden. Leg de plakken kaas erop en bestrooi met de overgebleven kruiden. Zet de schaal 8-12 minuten in de oven tot de kaas gaat borrelen. Neem ze eruit. Bestrooi het gerecht met het broodkruim en een beetje zwarte peper. Schakel de oven naar 200°C en bak het nog 5-7 minuten tot het broodkruim goudbruin is. 

Reserveer een kookcursus of dien een aanvraag in Reserveer hier >
Nog niet overtuigd van de gezelligheid bij Let's Cook? Bekijk meer foto's en video's >
Kookstudio Let's Cook heeft luxe kookworkshops én is goed bereikbaar!

Vanaf het centrum van Eindhoven bent u er al binnen 20 minuten en vanaf het centrum van Weert, Valkenswaard en Leende bent u er binnen 10 minuten. Parkeren is gratis!

Pieter en Marleen Hermus
Deken van Baarsstraat 6a
6021BH Budel

06 53 166 799
info@kookstudioletscook.nl
© 2013 - 2024 - Kookstudio Let's Cook / Realisatie: Patrick Smeets